Dagens Flashback

Det bästa av det bästa

Varför är det ingen som läcker STASI-listan på Flashback?

leave a comment »

För drygt fyra år sedan (!!!!) så uppmärksammades att det att CIA skickade över en lista på 900 namn på svenskar till SÄPO. Dessa 900 har på ett eller annat sätt registrerats i STASI:s arkiv som intressanta personen. De allra flesta förmodligen som informationslämnare, och en hel del var säkert spioner.

Detta var för över fyra år sedan, och sedan dess har inte ett smack hänt. Det har skrivits ett par ledare, och debattinlägg.

Hemlighetsmakeriet bakom listan är dock fruktansvärt stort. Forskaren Birgitta Almgren har som enda utomstående fått tillgång till listan i forskningssyfte till en bok om just dessa DDR-spioner, dock under förutsättning att hon inte återger namn ur listan eller beskrivningar av personerna som avslöjar deras identitet.

Men Birgitta är inte den enda som har fått sett listan – listan har troligen passerat minst ett 100-tals ögon under årens gång. Det stora problemet med att läcka till en journalist, är att även om det finns ett källskydd så kan källan spåras om viljan finns.

Därför borde Flashback vara det perfekta alternativet för den som med garanterad anonymitet vill läcka listan. Det finns inga som helst sätt för någon att spåra källan.

Så frågan kvarstår – varför är det ingen som läckt namnen på STASI-listan än?

Written by Garvbröl

oktober 21, 2011 den 10:52 f m

Publicerat i Flashback avslöjar

Lämna en kommentar