Dagens Flashback

Det bästa av det bästa

Flashback avslöjar: del 1 – Naturfotografen Terje Hellesö

leave a comment »

En serie där vi lyfter fram minnesvärda avslöjanden som kommit fram antingen direkt via Flashback, eller genom ett idogt grävande från medlemmarna som tillsammans pusslat ihop ett avslöjande.

Börjar med den kanske aktuellaste av dom alla – Den fuskande naturfotografen Terje Hellesö: https://www.flashback.org/t1641161

På jägareförbundets hemsida skriver Gunnar Glöersen ett kritisk blogginlägg angående Terje Hellesös ”fantastiska” naturbilder. Gunnar fick enormt mycket svidande kritik i kommentatorsfältet på bloggen av ett nästintill sektlikt försvar av Terje. Parallellt startades tråd både på Flashback och en artikel på Fotosidan om anklagelsen.

Det intressanta är hur olikt ämnet behandlades. Det var i princip ingen av ”experterna” på Fotosidan som ifrågasatte Terje, utan de flesta gick till angrepp mot blogginlägget på jägareförbundet, enskilda användare och Flashback (en grupp idioter som inte kan ett skvatt om fotografi). Under tiden fylldes Flashback på med mer och mer bevis för att bilderna var grovt manipulerade.

Det är här massans kraft verkligen kommer till sin rätta. Om två granskande ögon kan hitta lite fel, tänk er själva hur mycket 20 000 granskande ögon kan hitta. Det dröjde inte länge förrän användare mickepickepö visade hur Terje googlat fram bilder och kopierat in i sina naturbilder, sedan kom den stora upptäckten att merparten av bilderna på lodjur kom från http://www.stockphoto.com.

Resten är som man säger historia. Terje fick göra avbön, och de som först försvarade hans bilder försvarar nu Terjes psykiska hälsa.

Written by Garvbröl

oktober 19, 2011 den 9:15 f m

Publicerat i Flashback avslöjar

Tagged with , ,

Lämna en kommentar